Nederlands English
Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?
Uw winkelwagen is leeg!
 

De zoetzure smaak van dromen

De zoetzure smaak van dromen
€ 19,99 Incl. BTW
SubtitelHet familieverhaal achter een chinees restaurant
DoelLezen
Startniveau ERKVer gevorderd (B2)
Startniveau Meijerink3F
Auteur(s)Sun Li
Aantal:
Bestellen
Verlanglijst
Vergelijk
Omschrijving Product informatie Extra Informatie Beoordelingen Bekijk ook
De zoetzure smaak van dromen
Deze roman beschrijft het familieverhaal achter een Chinees restaurant. De ouders van Sun Li komen in 1980 naar Nederland, met lege zakken en vijf kinderen. Zij openen een Chinees restaurant in Friesland en het hele gezin helpt mee, maar tegelijkertijd worden Sun en haar broer en zussen aangemoedigd om goed hun best te doen op school. Hoewel de ouders blij zijn met het succes van hun kinderen, zadelt het ze ook op met een probleem: wie neemt later het restaurant over? De zoetzure smaak van dromen toont een gezin dat Chinees was toen het in Nederland aankwam, maar dat in de loop van tijd, net als de Nederlands-Chinese keuken, is versmolten met de Nederlandse cultuur. In haar persoonlijke, vaak tragikomische en ontroerende verhaal legt Sun Li Nederlandse cultuurgeschiedenis vast: doordat hoogopgeleide immigrantenkinderen andere loopbanen dan hun ouders kunnen kiezen, komt er een einde aan het tijdperk dat elk Nederlands dorp zijn eigen Chinese familierestaurant heeft.
Inhoud (1)
BibliografieAmbo / Anthos 2016
pagina's 271
formaat 216 x 136 x 22
isbn 9789026331756

 
Productie
Over de auteur(s)Sun Li (1980) werd geboren in Hongkong en groeide op in het noorden van Nederland. Ze studeerde aan de universiteit van Groningen en die van Durham en werkt als consultant voor onder meer de Wereldbank. De zoetzure smaak van dromen is haar debuut.
Inhoud (2)
Uitgebreiduit: De zoetzure smaak van dromen
 
Tijdens de werkuren kon ik niet weg. Dan moest ik thuis zijn. Op doordeweekse avonden werkte ik van vijf tot zeven. In het weekend van vijf tot tien. Om vijf voor vijf begon ik met strijken van mijn bloes, rok en gillet en om klokslag vijf uur werk ik beneden verwacht. Om vijf over vijf begon het licht in het trapgat te knipperen. IK spoot haarlak in mijn haar, werkte mijn mascara bij en trok mijn hoge hakken aan. Om tien over vijf raasde ik met stille sprongen de trap af om de rij met klanten in de ogen te kijken en een overkomende Nan te negeren. Er waren dagen waarop zij, de heilige het niet meer trok. Dan ze ze belerend tegen me dat ik me moest gedragen. Onze ouders hadden het al zwaar genoeg. Of dat ik niet zo met mijn kont moest schudden tijdens het bedienen; het was hier geen catwalk. 
Als alle gasten eindelijk weg waren was het tijd om de vieze glazen af te wassen, de tap door te spoelen, de bar schoon te boenen, de koffiemachine door te spoelen, de stapels schone borden en kommen op te ruime en de vieze tafellakens uit te schudden voor de was. Op drukke dagen konden we hier pas rond kwawrt voor tien aan beginnen, maar de bus naar de disco in een ander gehucht vertrok precies om kwart voor tien. Meestal was het hollen geblazen om er de kantjes van af te lopen. Mijn beste vriendin werkte ook in ons restaurant, samen met haar vloog ik om negen uur naar boven en trok ik mijn spijkerbroek, t-shirt en gympen aan.  We roken allebei nog naar gebakken vlees, knoflook, bier en sigarettenrook.
Met grote passen stoof ik de trap af en schreeuwde "Ik ga uit" voordat ik de deur keihard achter me dichtsloeg. De scherpe dingen die mijn moeder tegen me zei negeerde ik. Als ik om toestemming had gevraagd hadden we twee keer ruzie gekregen. Een keer is beter dan twee keer. Morgen krijgen we het wel, dacht ik. Op zondagmiddag werk ik pas rond twee uur wakker. Precies op tijd om met verwarde haren en zware oogleden aan tafel te schuiven voor het middageten. Ogen gericht op het eten op de borden voor me. Net als de stille anderen. Een kommetje rijst in onze linkerhand, rechterelleboog naar buiten, stokjes in onze rechterhand. Onze monden gingen alleen maar open om er eten in te schuiven. De oorlog werd zwijgend gevoerd.  (p. 137 - 138)

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in: