Nederlands English
Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?
Uw winkelwagen is leeg!
 

Riedel en ritme handleiding

Riedel en ritme handleiding
€ 39,25 Incl. BTW
SubtitelVlaamse taalriedels handleiding
Auteur(s)Jes Leysen, Ann de Schryver, Veerle Frateur, Johan Donckers, Lily Smeulders, Martine Pirreault, Trees De Muynck, Frieke Van Zundert, Frans Daems
Aantal:
Bestellen
Verlanglijst
Vergelijk
Omschrijving Product informatie Beoordelingen Bekijk ook

Riedel en ritme handleiding

In de handleiding  staan 35 alledaagse dialogen met typische formuleringen, waarmee de prosodie wordt geoefend van het Vlaams. De context van de formules (formulaic speech) hebben betrekking op het weer, op dagelijkse situaties en op administratieve problemen. De riedels op de cd-rom zijn ingesproken in het Vlaams. Als u vaak naar een riedel luistert, zult u de tekst na een tijdje helemaal begrijpen. Dan kunt u proberen de tekst met de cd samen uit te spreken. Zo zullen deze riedels u helpen om in dagelijkse situaties vlot te spreken.
Inhoud (1)
BeknoptIn 'Riedel en Ritme' bieden we een 35-tal gehelen van dergelijk alledaags taalgebruik in dialoog aan. De riedels werden inhoudelijk gerangschikt volgens de verschillende contexten van de leerplannen voor het NT2-onderwijs en zijn ritmisch ingesproken door professionele acteurs. Het is de bedoeling dat de cursisten deze dialogen aan de hand van verschillende werkvormen eerst begrijpen en dan naspreken. Met het oog op het begrijpen van de taalriedels hebben we ook foto's toegevoegd die de situatie in de riedel verbeelden en die als introducerende praatplaat kunnen ingezet worden. Vervolgens is vaak en veel naspreken de boodschap, zodat de cursisten zich het idiomatisch karakter en de ritmiek van de uitdrukkingen eigen maken. In vakdidactische termen kunnen we stellen dat er van receptief naar productief gewerkt wordt. Behalve om cursisten met routineformuleringen vertrouwd te maken, zijn riedels ook uiterst geschikt om aan de prosodie van het Nederlands te werken: ritme, intonatie en klemtoon.'Riedel en Ritme' kan naast de gewone cursussen of handboeken gebruikt worden. Sommige riedels zijn misschien eerder geschikt voor de basiseducatie of de onthaalklassen van het secundair onderwijs. Andere kunnen dan weer prima aan bod komen in de centra voor het volwassenenonderwijs of de universitaire talencentra. In ieder geval werden ze in al deze onderwijscircuits uitgeprobeerd en geschikt bevonden.Het werken met riedels is een zeer (inter)actief gebeuren en zorgt voor een welkome afwisseling in de les. Het is een werkvorm die een enthousiaste inzet van de docent vraagt, maar die dan ook knappe resultaten en plezier in de klas oplevert. De cursist kan uiteraard ook individueel aan het werk gaan met de cd-rom.Naast de door ons gemaakte teksten kan de docent ook nog eigen riedels maken voor een specifieke taalhandeling of een specifiek probleem in verband met woordenschat, uitdrukkingen, grammatica. We voegden op de cd-rom immers een leeg riedelritme toe. Misschien lukt het om cursisten in hogere niveaus zelf riedels te laten opstellen?
BibliografieACCO Leuven / Voorburg, 3e druk, 2005
pagina: 183
formaat: 300 x 225 x 22
isbn: 9789033458217
Doelgroep
Docent(en) / Taalcoach(es)

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in: